Ingen forpligtelse – 14 dages fuld returret!

Log ind

Hej

77 30 20 10
Din indkøbskurv er tom.

Den mest værdifulde seddel i Ruslands historie, også kendt som "Petja", blev først produceret i 1909. På dette tidspunkt kunne den veksles til 430 g guld.

Den mest bemærkelsesværdige seddel af Det russiske imperium er næsten 30 cm (bredde) og er blandt de største udstedte betalingsmidler i verden. Det russiske tsars våbenskjold - den dobbelte ørn - såvel som det personlige våbenskjold af Tsar Nicholas II er vist på adverset. Reverset skildrer et portræt af Tsar Peter I, bedre kendt som Peter den Store, som var den første tsar af det russiske imperium og grundlæggeren af Skt. Petersborg. Den nationale allegorien, "Moder Rusland"- Kejserinde Catherine I, er skildret ved siden af ham. . 

 

Peter den Stores (1672-1725) betydning i russisk historie er svær at overvurdere. Bøger om Peter den Stores reformer bliver stadig skrevet den dag i dag, og vi vil næppe kunne beskrive alle hans mange præstationer her. Peter den Store (som russerne generelt kalder Peter I - Pyotr Pervy) er elsket i Rusland, især i St. Petersborg, hvor han med rette er hædret med mange mindesmærker som byens grundlægger.

Selv om han var kun ti år gammel blev Peter valgt af Boyar Duma som arving over sin halvbror Ivan, da sidstnævnte havde kroniske fysiske og psykiske handicap. Ivans søster, Sofia Alekseyevna, og hendes familien var utilfredse med dette, og med støtte fra Streltsy Guard satte de gang i Moskva-opstanden.  I den efterfølgende tid oplevede Peter meget vold af flere af hans familiemedlemmer blev myrdet, herunder to af hans onkler. Resultatet af opstanden var, at Sofia blev regent og Ivan blev kronet Ivan V og delte tronen som partner med Peter. 

Peter glemte aldrig disse blodige begivenheder, og mange historikere mener, at hans komplekse, bryske, men også energiske og afgørende karakter blev formet af disse barndomserfaringer.

I 1689, som 17-årig, fjernede Peter Sofia fra magten og giftede sig med Eudoxia Lopykhina, ægteskabet var arrangeret af Peters mor. Ægteskabet var ikke lykkeligt, og hverken Eudoxia eller deres søn Alexey delte Peters interesser. Peter blev skilt fra Eudoxia i 1712 og i samme år blev gift med Marta Skavronskaya, den fremtidige kejserinde Catherine I. Dette ægteskab resulterede i 11 børn men kun få af dem overlevede.

Peter var den første russiske monark til at modtage en uddannelse både i Rusland og i udlandet. Unge Peter var interesseret i de seneste udviklinger inden for videnskab og teknologi samt naturvidenskab, som indtil da aldrig havde fået den russiske tsars opmærksomhed.

Peter den Store er berømt for at trække Rusland ud af middelalderen. Han gennemførte en række progressive reformer under hans regeringstid i et forsøg på at bringe Rusland på lige fod med resten af de europæiske nationer. Han reorganiserede hæren efter vestlige standarder og inviterede eksperter inden for skibsbygning, ingeniørarbejde, arkitektur og forretning fra hele Europa til at hjælpe med at modernisere landet. Den industrielle udvikling blev styrket på en hidtil uset måde under Peters regeringstid. Han opfordrede russerne til at bruge de nyeste europæiske teknologier, og dette førte til en stigning i antallet af fabrikker, der blev bygget. Handlen blomstrede under hans regering og han dannede den første russiske marinebase i Taganrog i september 1698. 

Nordkrigen med Sverige (1700-1721) gav Peter adgang til Østersøen og handelsmulighederne i regionen, og i 1703 blev St. Petersborg grundlagt. I 1712 blev St. Petersborg gjort til hovedstaden i Rusland, og i 1721 blev Rusland erklæret for et imperium, hvor Peter antog titlen som kejseren af hele Rusland.