Ingen forpligtelse – 14 dages fuld returret!

Log ind

Hej

77 30 20 10
Din indkøbskurv er tom.

John Fitzgerald Kennedy, bedre kendt som JKF, blev født den 29. maj 1917 i en velhavende katolsk familie i det nordøstlige USA.

Det var ikke skrevet i stjernerne, at den lille dreng fra den katolske familie, skulle vokse op og blive en af verdenshistoriens mest respekterede og berømte præsidenter. Allerede fra barnsben led JFK af dårligt helbred. Dette forhindrede dog ikke hans forældre i at tro, at deres søn nok skulle opnå store ting i sit liv. Dog gik størstedelen af deres forventninger til den ældste søn, Joseph, opkaldt efter faren. Der var tidligt ambitioner om, at Joseph skulle vokse op og blive præsident en dag, men skæbnen ville det anderledes. Joseph Junior blev dræbt under anden verdenskrig.  Derfor var det naturligt, at det var familiens næstældste søn, der skulle tage over. JFK deltog ligeledes i krigen. Her han blev lovprist for sit værd, efter at han formåede at redde sig selv og størstedelen af sin besætning i land på en lille Stillehavs ø, da det torpedoskib han var ansvarlig for blev sænket af et japansk krigsskib. Efter stærk opmuntring fra sin far, besluttede JFK at gå ind i politik som demokrat efter krigen. Fra 1947-1953 var han medlem af repræsentanternes Hus. I 1953-1960 var han senator i Massachusetts, og i 1960 stillede han op som præsidentkandidat. 

Dette var også året, hvor præsidentkandidaternes debatter for første gang blev tv-transmitteret. JFK besejrede Richard M. Nixon med et lille flertal og blev derefter udråbt som USA's præsident. Yderligere var han den yngste og den eneste med en katolske baggrund, der havde indtaget den magtfulde position som USA's præsident. Til trods for den store popularitet, blev hans præsidentperiode blev kort. Den 22. november 1963 blev JFK myrdet under en skudepisode i Dallas, Texas. Præsidentens kortege blev beskudt under sidste halvdel af turen, og både præsidenten og Texas-guvernøren John Connally blev ramt. På trods af at JFK hurtigt blev fragtet til det nærmeste hospital, måtte lægerne opgive oplivningen.

Flere har undret sig over, hvad det var der gjorde, at JFK, på trods af sin korte tid på posten, er én af USA's mest berømte præsidenter. Årsagen er nok, at han i kraft af sin ungdom og karismatiske personlighed, stod som symbol på en ny generation af muligheder og drømme. Gennem sine politiske taler kunne han inspirere en hel verden, og da han på tragisk vis blev myrdet, oplevede mange det som om, at det håb og de drømme han havde vakt, var for evigt bristede.

Som præsident lykkedes det JFK at sætte dybe spor i det politiske landskab. Hans ord: ”Og så mine medamerikanere: Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig – Spørg, hvad du kan gøre for dit land”, blev han toneangivende for en hel generation. Hans idealisme fik et konkret udtryk gennem oprettelsen af det fredskorps, der i 1963 blev en del af det politiske program, hvorigennem frivillige kunne deltage og bidrage til social udvikling.

Fra 1961 til i dag har mere end 220.000 frivillige tjent i dette fredskorps. Selv indenfor det indenrigspolitiske område har JFK gjort en stor indsats for at skabe ligestilling og frihed gennem støtte til sorte amerikaneres kamp for rettigheder. Den reelle lovgivning om disse rettigheder blev dog først gennemført under JFKs efterfølger, Lyndon B. Johnson.