Ingen forpligtelse – 14 dages fuld returret!

Log ind

Hej

77 30 20 10
Din indkøbskurv er tom.

I 1817 sikrede Benedetto Pistrucis storslåede Saint George og Dragon design sovereign et ry som en af de mest genkendelige mønter i verden. To hundrede år senere, er et nyt sovereign design skabt af en Pistrucci.

Benedetto Pistrucci (1783 - 1855) var en fremragende italiensk møntgravør, født og uddannet i Rom. I en alder af 15 år modtog han en lærlingeuddannelse hos perlegravøren Nicolo Morelli (1771-1830). På tegneakademiet i Campidoglio vandt han førstepræmien i skulptur. Allerede det følgende år forlod han sin mester for at starte for sig selv.

Kunstneren

Pistrucci skabte det berømte ”St. George og dragen” design. Han indgraverede møntportrætter af George III og Georg IV og den berømte "krone" - mønt i 1821-1822, som blev kaldt "den smukkeste mønt i Europa”. Han designede også kroningsmedaljen for George IV efter hans besøg i Irland i 1821 og  et segl af sølv til Hertugdømmet Lancaster. benedetto-pistrucci-sovereign

I 1817 bidrog Benedetto Pistruccis fremragende ”St. George og dragen” design til at sikre sovereignen et ry som en af de mest genkendelige mønter i verden. Nu er der for første gang i 200 år, blevet skabt et nyt sovereign design af en af Pistruccis familiemedlemmer.

 

Sovereignens historie

For 200 siden var Storbritannien stadig svag på grund af tabet af sine amerikanske kolonier under den amerikanske revolutionskrig (1775-83) og var lige ved at komme sig over mere end tyve års krig med Frankrig (1793-1815). Guldmønter var næsten forsvundet fra cirkulation i Storbritannien, og de sølvmønter der var i cirkulation, var så slidte, at mange ikke var mere end almindelige plader af metal. Napoleons nederlag ved Waterloo den 18. juni 1815 betød at Storbritannien endelig kunne reformere sin valuta, og sovereignen var i fokus som landets nye mønt.

Benedetto Pistrucci fik opgaven med at designe reverset til sovereignen. Italieneren var et kontroversielt valg, men han var så talentfuld, at han fik stillingen som chefmedaljør og blev bedt om at forberede designet til sovereignen. Ideen til sovereignens St. George og dragen-motiv blev plantet kort efter Pistruccis ankomst til London i 1815, da han blev bedt om at skabe en voksmodel af helgen, St. George, i græsk stil af Lady Spencer.

Opgaven må havde glædet Pistrucci som var begejstret for græsk kunst, men emnet må også havde appelleret til ham personligt. Trods alt var han søn af en dommer fra Rom, der havde kæmpet for at blive en kunstneSt-george-and-dragonr, og hvis vej til England var fyldt med både fysisk fare og trusler mod hans omdømme. Pistrucci indsatte ofte sig selv i de klassiske temaer han udforskede i hans kunst, og det er fristende at forestille sig, at han så sig selv som St. George, der dræbte dragen, som repræsenterer hans tvivlere.

Da Pistrucci derefter foreslog St. George som et passende emne til sovereignens advers, var Wellesley Pole glad for at være enig. Det var det perfekte motiv for tiden, der symboliserede både nationens sejr og magten af helgenens navnebror, kong George III og hans søn prinsregent George.

 

En værdig arving 

Pistrucci-navnet er for evigt forbundet med sovereignen og den bemærkelsesværdige historie om en af verdens mest berømte mønter. Alligevel voksede Angela Benita Pistrucci, Benedettos tip-tip-tip grand niece, op stort set uvidende om hendes families berømte historie. Som barn blev hun fortalt, at en af hendes forfædre arbejdede på Royal Mint, men uden at nævne hvad han gjorde.

Det var først som voksen, da hun undersøgte sin familiehistorie, at Angela fandt ud af hvem hendes forfader virkelig var. Hun var forbløffet over at opdage, at hun og Benedetto delte en passion for reliefskulpturer.

I 2012 fortalte Angela sine børnebørn, at hun en dag ville designe en mønt. Det lignede en umulig drøm, at denne selvlærte kunstner fra en lille by i Canada en dag skulle designe en mønt, endsige en mønt så prestigefyldt som sovereignen.

 

Den nye sovereign

Men i 2015 blev hun inviteret til at gøre netop dette - at skabe et nyt St. George og dragen-design til en 200-års jubilæums sovereign, der skal udstedes af Gibraltars regering og udelukkende distribueres af The London Mint Office. Det var en skræmmende opgave. Hvordan begynder man at efterligne eller endda overstige succesen med et design så ikonisk som Pistrucci's St. George og dragen? For Angela lå svaret i Rom.

Resultatet af hendes tid der, er et sovereign-design der er elegant og kombinerer det moderne og det klassiske, med mere end bare en hentydning til Pistrucci-arven. Angela har omarbejdet Benedettos græske helgen til en romersk soldat. Da det blev nævnt for hende at hun måske var for påvirket af Benedettos stil, svarede Angela, med et grin, at hun syntes at stilen tilhørte hende og at Benedetto ubevidst havde kopieret hende. Alligevel indrømmer Angela, at når hun søger inspiration, så taler hun til Benedetto og beder om en retning. Og selvom hun siger, at han ikke svarer, så kan man ikke undgå at tænke om Benedetto måske ikke har hvisket bare nogle få af hans hemmeligheder til Angela, når man kigger på hendes 2017 Sovereign-design. 

2017-sovereign