Ingen forpligtelse – 14 dages fuld returret!

Log ind

Hej

77 30 20 10
Din indkøbskurv er tom.

Her er lidt læsestof til at opfriske din viden om den mest berømte nordiske gud Thor og den mytologi han var en del af i vikingetiden.

Nordisk mytologi var integreret del af vikingesamfundet igennem síður – skik, som var det tætteste de kunne komme til religion. Arkæologiske fund beviser at vikingerne havde en personlig hengivenhed til bestemte guder, som folk følte sig forbundet til. Der var tilhørende skikke og ritualer som en normal del af hverdagen.

Thor var en af de mest kendte og vigtige guder i nordisk mytologi. Han var guden for torden og fertilitet. Thor var Odin og jordgudinden Fjørgyn søn. Han var gift med Sif, også en gudinde af fertilitet, havde rødt hår og røde øjne, var kæmpe stor og den stærkeste mand blandt guderne og mennesker, men ifølge Edda var han ikke særlig klog. Thor brugte en hammer, Mjølner,Depositphotos_33062777_m-2015der hjalp ham med at overvinde hans fjender.  De fleste historier om Thors kampe med giganter beskriver hans berømte hammer og hans stridsvogn med 2 magiske geder (Tanngniost og Tanngrisnir), der kunne spises den ene dag, hvorefter de ville blive genoplivet næste dag, så længe deres knogler var lagt sammen med deres skind. Selvom Thor er gud, dør han ifølge nordisk mytologi sammen med de fleste andre guder i Ragnarok – verdens sidste katastrofe. Han dør i kamp med Jörmungandr – Midgårdsormen

Thor

Der er flere ligheder mellem guderne i nordisk mytologi og andre mytologier og religioner. Odin, “fader” til alle og verdens skaber, har nogle ligheder til Zeus fra græsk mytologi. Han er den mægtigste gud med mange forskellige karakteristika. Han er gud for krig men også poesi, Jorden, de døde og magi. Udover det er han også en skørtejæger meget som Zeus. Depositphotos_42325761_m-2015Der er også en lighed mellem Thor og Zeus, begge er guder af torden og vejret. Konflikten mellem Thor og Midgårdsormen minder om konflikten mellem den indiske vediske gud Indra og den enorme slange Vritra. Indra er desuden også gud for himlen og har en tordenkile som våben. Der er ligeledes flere paralleller imellem Thor og den teutoniske gud Donar og den baltiske gud Perkunas.

Thor og Tyr bliver ofte skildret sammen som krigsguder, men Thor var faktisk ikke en krigsgud. I vikingetiden var Thor og han hammer meget populær og tog derfor lidt over for Tyr, som var gud for krig og havde mange ligheder med den romerske krigsgud Mars. Selvom Tyr var den modige krigsgud, var modighed og krig tit forbundet med Thor og Odin. Det var Tyr der bestemte, hvem der vandt kampen og med Thor ved hans side var det en nem opgave.