Ingen forpligtelse – 14 dages fuld returret!

Log ind

Hej

77 30 20 10
Din indkøbskurv er tom.

Møntsamling er en interessant hobby. De fleste samlere begynder som børn, nogle arver deres samlinger af deres forældre eller bedsteforældre og opdager glæden ved at samle i en tidlig alder, nogle kommer til at samle senere i livet, udløst af en interessant mønt udstedt til en begivenhed. Uanset motivation eller situation er møntsamlingsområdet så bredt, at det giver inspiration til alle.

Nogle af verdens rigeste familier har været forbundet med møntsamlingsverdenen; Rothchild-dynastiet, T. Harrison Garrett– indehaver af Baltimore og Ohio jernbane, Farouk-dynastiet. Blandt entertainere, der har listet møntsamling blandt deres hobbyer, er skuespilleren Buddy Ebsen, Joan Crawford, Kate Hudson, James Earl Jones og Paul McCartney.

Vi giver dig 5 nyttige tips, hvis du kunne tænke dig at starte din egen møntsamling.

 

1. Start enkelt

Medmindre du er rig og et fejlkøb til flere tusind kroner ikke betyder noget for dig, bør du sætte dig ind i hobbyen før du foretager større køb. Start med mindre mønter og møntsæt, da de er nemmere at håndtere. Tag dig tid til at lære om mønterne, deres historie, hvordan man vurderer dem og priser.

 

2. Saml på de samleobjekter som du kan lide

Mange spørger: “Hvad skal jeg samle?” Det korte svar er “Du skal samle det du kan lide!” Vælg mønter eller en serie af mønter, der interesserer dig. Det kan være et fascinerende design på mønten, historien bag mønten eller en historie, der er forbundet med mønten. Hvis mønter vækker din interesse, vil du være mere tilbøjelig til at lære om dem og viden vil hjælpe dig med at undgå dyre fejl i din møntsamlingsrejse.

 

3. Håndter mønter forsigtigt og opbevar dem ordentligt

Selv om mønter er lavet af metal, og vi har tendens til at tænke at metal er meget hårdt, er overfladen af mønter meget delikat og kan let skades. Forskellige metaller vil reagere forskelligt på miljøet omkring dem.
Sikker opbevaring og håndtering vil beskytte værdien af dine mønter. Håndter dine mønter iført bomulds- eller latexhandsker. Hvis disse ikke er tilgængelige, skal du kun holde mønten ved dens kant eller bruge en mønttang. Og det vigtigste er; rengør aldrig en mønt! Mønthandlere vil kunne fortælle dig, at hvis mønten er blevet rengjort, vil den blive betragtet som en “beskadiget mønt”. Dette vil i høj grad reducere møntens værdi eller muligvis gøre den værdiløs.

opbevaring

Opbevarings muligheder:

 

Collection of coins

4. Lær om mønt kvalitet

  • Proof:  Proof-mønter bliver præget med særlige polerede stempler, som giver  en spejlblank bund og en silkemat overflade på de prægede dele.De fremstår meget tydeligere i præget end mønter beregnet til almindelig cirkulation og er stemplet flere gange.
  • Brilliant ucirkuleret: Disse mønter er næsten af proof kvalitet, og de præges en ad gangen, næsten som de er håndlavede, derudover er de stemplet fem gange.
  • Ucirkuleret: Ucirkulerede mønter betyder, at mønten er stemplet en gang og pakket i kapsler. De er uberørt, og har i maskinerne kørt på transportbånd.
  • Cirkuleret: Almindelige penge, som man normalt handler for, kaldes cirkulationsmønter. Det betyder, at mønten anvendes og røres ved, hvorved den med tiden bliver mere mat og lettere anløben i farven.

 

5. Det er ikke et kapløb

At opbygge en solid samling af mønter, der vil værdsættes over tid, er ikke et kapløb. Faktisk bliver de fleste møntsamlere, der skynder sig med deres køb, hurtigt meget frustrerede. Giv dig god tid og lær om de pågældende mønter før du køber dem. Køb ikke den første og den bedste! Vent på den mønt, der er den kvalitet, du søger og bliver tilbudt til den rimelige pris, som du er villig til at betale.

Businessmen race