Her kan du læse om en spændende verden bestående af samlere, mønter, medaljer, sedler og andre samleobjekter. Vi vil gøre vores bedste for at skrive interessante tekster om forskellige samleobjekter samt give tips til samlere omkring opbevaring, spændende samleområder og meget mere.

Hvorfor samler man? Nogle samler på mønter, dukker eller frimærker… Andre samler på litterære førsteudgaver eller ure. Men hvad får man ud af at samle på noget? Har nogle bare samlegejsten, hvor andre ikke har den? Hvordan kan livløse objekter være i stand til at tilfredsstille os på et følelsesmæssigt plan og i sidste ende blive så vigtige for os?

Ifølge psykologen Dr Rebecca Spelman starter vores fascination med at samle genstande tidligt i barndommen. Vi knytter os til et tæppe eller legetøj, og det lærer os at det er muligt at danne en forbindelse til et objekt. Og der skabes et positivt forhold til ideen om at holde fast på og samle materielle ting. Efterhånden som vi bliver ældre, kan dette så udvikle sig til at samle skaller fra stranden, figurer af en bestemt slags dyr eller tegneserier eller genstande, der deler en farve. Vi tager ejerskab af ting, som ikke længere bare giver trøst – at samle dem bliver behageligt i sig selv.

Dr Spelman siger: “Værdien af disse objekter er irrelevant. Selvfølgelig er der mennesker, der samler ting, som de ved, vil øge i værdi, og se hver ny tilføjelse til deres samling som en del af en finansiel investering. Men for de fleste af os, har det at være en samler intet at gøre med økonomisk gevinst – det er en følelsesmæssigt drevet handling, ofte med folk, der samler genstande, de forbinder med noget positivt og følelsesmæssigt på bestemte tidspunkter i deres liv.”