Ingen forpligtelse – 14 dages fuld returret!

Log ind

Hej

77 30 20 10
Din indkøbskurv er tom.

 - Præget på selve tronskiftedagen d. 14. januar 2024

Præget på dagen

Når en medalje er ”præget på dagen” betyder det, at personalet på Det Norske Møntværk møder ind ved midnat og starter produktionen. Derefter kører maskinerne nonstop. 24 timer senere stopper produktionen og den bliver ikke igangsat igen. Det er først på dette tidspunkt vi ved præcis hvor mange medaljer, der rent faktisk bliver lavet, og hvordan oplaget ender. Vi forventer et oplag på omkring 5.000 medaljer.

Det Norske Myntverk

Det Norske Myntverk blev etableret af Kong Christian V i Kongsberg i 1686 og var direkte underlagt kongen personligt. Det Norske Myntverk erstattede forpaktningsmyntverket, som blev etableret af Kong Christian IV i Christiania i 1628. I flere hundrede år udgjorde sølvet fra kongens sølvværk i Kongsberg grundlaget for møntproduktionen.

Det Norske Myntverket producerede fra begyndelsen mønter for det dansk-norske rige og siden 1816 for den nyoprettede Norges Bank. Alle norske mønter er senere blevet produceret i Kongsberg, og selvom dagens volumen er lille, er der stadig årlig produktion af norske mønter på vegne af Norges Bank.

Det Norske Myntverket præger også cirkulationsmønter og mindemønter for nationalbanker og møntudstedende myndigheder, som ikke har egne møntværker. Vi har produceret for flere lande i Europa, Afrika, Asien, Oceanien og Amerika.

Nobels fredsprismedalje

En stadig større del af vores produktion er erindringsmedaljer og ordensmedaljer for den norske stat, forskellige organisationer og private virksomheder. Den mest kendte medalje, vi præger, er Nobels fredsprismedalje for Det Norske Nobelinstitut.

Det Norske Myntverket har en lang og rig tradition med at markere vigtige begivenheder i det norske kongehus med medaljer, knyttet til vigtige milepæle som bryllupper, fødselsdage, tronskifter, osv. Gennem tiderne har Det Norske Myntverk også præget mange medaljer for det dansk-norske kongehus, såsom de danske rejsedalere. Vi ønsker at bevare traditionerne så godt som muligt inden for moderne rammer.