Ingen forpligtelse – 14 dages fuld returret!

Log ind

Hej

77 30 20 10
Din indkøbskurv er tom.

Sæt din viden om Dronning Margrethe på prøve, og se om du kendte til de her 5 interessante fakta

Den 14. januar 2022 er det 50 år siden, at dronning Margrethe efterfulgte sin far på tronen. Den 14. januar 1972 døde kong Frederik 9. efter kort tids sygdom. Allerede inden meddelelsen fra hoffet, gættede mange dog på, at kongen var død.

Da dronning Ingrid og prinsesse Margrethe forlod Københavns Kommunehospital, satte dronning Ingrid sig nemlig på bagsædet, mens den bare 31-årige Margrethe indtog forsædet - et tegn på, at hun nu var regenten. Vi har lavet har i denne blog sammensat 5 sjove fakta om Dronningen, som måske ikke alle kender til. 

1. Brød med en 523 år tradition

Født Margrethe 2., Margrethe Alexandrine Thorhildur Ingrid d.16.4.1940. Datter til Kong Frederik 9 og dronning Ingrid. Dronning Margrethe er nemlig den første fra kongeslægten i 523 år, der har brudt med traditionen, som den første kvindelige monark.

Eftersom der var en tronfølgelov om en mandlig tronfølger, var hun ikke tronarving ved fødsel, indtil loven blev ændret i 1953. Dermed gav den nye tronfølgelov plads til, at en kvindelig arvefølge kunne finde sted. Dette var også en konsekvens af, at dronningen kom fra en søskendeflok med kun piger. Hun besteg tronen efter hendes far afgik ved døden i 1972.

2. Dronningens rejse til tronen

Således blev Dronning Margrethe optaget som tronfølger i statsrådet på hendes 18-års fødselsdag. Siden Dronningens bestigelse, har hun formelt stået i spidsen for regeringen, hvilket indebærer at føre forsædet i Statsrådet.

Det er bl.a. dronningens opgave at underskrive de vedtagne love, så de sættes i kraft. Dronning Margrethe sidder i øvrigt også til referat med statsministeren og udenrigsministeren omkring den seneste politiske udvikling.

3. I blandt de længst siddende regenter

I forbindelse med Dronning Margrethes 50-års regentjubilæum, er hun i dansk historie, kommet i selskab med en af de længst siddende regenter.

Det var en ung kvinde, som statsminister Jens Otto Krag synligt bevæget udråbte til dronning fra Christiansborgs balkon den 15. januar 1972. Men det var samtidig en kvinde, der var godt forberedt på at tiltræde sin ansvarsfulde gerning.

Et 50-års regeringsjubilæum er en yderst sjælden begivenhed i danmarkshistorien. I hele kongedømmets over 1000-årige historie er der før Dronning Margrethe II kun en monark, om hvem man uden forbehold kan sige, at han har opnået at beklæde tronen i mere end 50 år: Christian 4.

Det fascinerende i dette er, at der næsten skulle gå 373 år før dronningen kom iblandt en af de længst siddende monarker i Danmark såvel som resten af verden. Dette vil vi gerne fejre her i Mønthuset Danmark.

I anledningen af Dronning Margrethes 50-års regentjubilæum, præsenterer Mønthuset Danmark dig for denne fine og flotte forgyldte jubilæumsmedalje med Fairmined guld. De bliver udgivet i få eksemplarer med oplag på 50.000 stk. på verdensplan.  Du kan dermed roligt bestille denne medalje til 349 kr, og helt uden købsforpligtelser.

Bestil her! 

4. Rødder i det britiske kongehus

Vidste du at Dronningen lå som nummer 221 i den britiske tronfølge. Dronning Margrethe er netop barnebarn af Margareta af Connaught, som senere blev Sveriges kronprinsesse. Det forbløffende her er, at selvom mange nok allerede er bekendt med det danske og britiske kongefamilies forbindelse, så er den britiske dronning Elizabeth tættere beslægtet end mange ville tro. De deler netop tipoldeforældrene kong Christian 9 og dronning Louise. Hvilket gør Dronning Margrethe og Elizabeth til kusiner i 3 led.

5. Valgte Margrethe 2 over Margrethe 1

Af respekt for Margrethe 1, valgte dronningen at gå under navnet Margrethe 2 i stedet for Margrethe 1. Dette skulle vise sig at være en anerkendelse af Margrethe 1, som uden lige var den mest magtfulde kvindelige regent i både Danmark, Sverige og Norge.