Hvem ønsker ikke at vinde i Lotto og kunne købe sig til frihed, ferier, luksus eller blot en ny sofa? Penge kan også gøre at man kan udleve en livslang drøm. Penge er blevet den standardiserede metode for handel over hele verden.
Begyndelsen
Den første registrerede udveksling af værdier blev dokumenteret i det gamle Egypten i form af byttehandel. Som en civilisation, der i høj grad var afhængig af landbrug, begyndte egypterne at tilbyde deres husdyr og korn i byttehandler – en fremragende ide rent økonomisk, men uden en aftalt værdiansættelse kunne det let blive kompliceret.
Den første form for valuta?
Byttehandel var afhængig af et “tilfælde af ønsker”, for eksempel kunne John tilbyde et af hans kvæg i bytte for fem poser med korn fra Adam. Adam kunne så tilbyde John koen for tre af James’ potter. Hver person handlede noget de havde, for noget de ønskede, og besluttede værdien på stedet. Selvom det for det meste var vellykket, gav byttehandel hurtigt mulighed for mere håndgribelige og stabile handelsmetoder.
En ny form for valuta
Skaller og perler var populære i Asien og Afrika, fordi de var lette at tælle, de havde en tiltrækningskraft og fordi de gav en universel metode til køb og salg.
Den første valuta
Den første officielle valuta lavet af elektrum, blev præget i Tyrkiet i 600 f.Kr. af Lydiens konge Alyattes og gjorde handel over hele Europa mulig. Den første kendte brug af papirpenge var mange år senere i 1661 i Kina. Den største fordel ved papirpenge var, at de kunne masseproduceres uden at være afhængige af tilgængelighed af guld og sølv.
Plastikpenge
Penge fortsatte med at udvikle sig med indførelsen af kreditkort i 1946. En ikke-fysisk brug af penge, der gjorde det muligt for brugerne at betale for deres varer uden at skulle modtage en lomme fuld af mønter tilbage. Derefter gik det hurtigt og i et sindssygt tempo blev digitale penge udviklet i form af kontaktløse betalinger, bitcoins og Mobile Pay, hvor din telefon debiterer din konto.
Kreditkort og fremtiden
96% af verdens penge er på vej til at blive elektronisk. Det er fascinerende at spekulere på hvad skal der ske nu? Vil der være fysiske penge i fremtiden? Men på trods af den skiftende måde at udveksle penge på, behøver vi ikke sige farvel til den ydmyge kronemønt endnu. Danmarks Nationalbank har, over det seneste årti, bestræbt sig på at skabe super sikre og holdbare penge, der beskytter integriteten af den fysiske danske valuta for fremtidige generationer.