Hovedstaden fylder 850 år - stor sølvmønt

Stor sølvmønt til fejring af København - Hovedstaten fylder 850 år

Vær den første til at bedømme!

0

Fra middelalderby til metropol! I år kan vi fejre, at vores alles hovedstad, København, fylder 850 år. For blot 1.190 kr. kan denne smukke sølvmønt blive din. 

  • Type: Enkelt
  • Antal tilgængelige: Tilgængelig
Pris: 1 190 kr

Den by, som vi i dag benævner København, så dagens lys i begyndelsen af 1200-tallet. Længe inden boede der mennesker på det sted, der senere skulle blive Danmarks hovedstad. Der er endda gjort fund der indikerer, at området var beboet i den tidlige stenalder. Men da biskop Absalon i  1167 påbegyndte opførslen af en borg og en bymur omkring det, der i dag anses som hjertet af København, anses København som grundlagt. I 2017 er det hele 850 år siden, og på Mønthuset Danmark hylder vi hovedstadens fødselsdag med en særlig sølvmønt. 

 

Med denne særlige udgivelse får du:

  • En smuk mønt i 99,99 % sølv
  • Udsmykket med flere af Københavns historiske og karakteristiske bygninger
  • En mønt til minde om Københavns grundlæggelse og historie

 

Med denne mønt mindes vi Københavns rejse gennem middelalderen, renæssancen, oplysningstiden, det moderne gennembrud og verdenskrige. Den kan blive din for blot 1.190 kr.

Historie
Frem til 1167 er det svært at vide, præcist hvordan området omkring København har været brugt. Man gjorde fund helt tilbage fra den yngre stenalder, da man byggede Amager Strandpark og man har fundet et fiskerleje fra omkring år 1000 lige nord for Rådhuspladsen. Udgravningerne til metroen har ført til fund af en gård ved Kongens Nytorv og flere bådebroer ved Gammel Strand. Fund der kan dateres tilbage til år 700. Det er dog først i striden mellem vikingekongerne Magnus den Gode og Svend Estridsen i 1043 at man finder ordet "Havn" brugt om området der i dag betegnes København.
I de næste 120 år menes byen at have nydt godt af sin placering midt mellem de centrale byer Roskilde og Lund, der i dag er svensk. Den naturlige havn og den lille ø Slotsholmen har været nemme at forsvare og den blev hurtigt et vigtigt handel- og trafikknudepunkt. Det er dog først omkring 1160, at byen igen nævnes, denne gang af den danske skriver og historiker Saxo, der skriver at byen "Hafn" overdrages til biskop Absalon sammen med en række andre byer. Absalon valgte i 1167 at bygge en mur rundt om byen og opføre en borg og det er nu byen for alvor begynder at vokse. I 1200-tallet bliver Vor Frue kirke, Skt. Petri kirke og Skt. Nikolai kirke bygget og området mellem Kongens Nytorv og Rådhuspladsen blev bebygget.
København voksede hurtigt og var snart landets største by med knap 5000 indbyggere, men det var først i 1419 at det lykkedes Erik af Pommern at tage magten over byen fra kirken. Christoffer III gjorde i 1443 byen til kongelig residens og da Københavns Universitet blev grundlagt i 1479, var København landets vigtigste by.
Ingen konge har betydet så meget for udviklingen af København som Christian IV. Danmarks længst siddende konge udvidede ikke bare byen, så den nu fulgte den nuværende jernbanelinie mellem Nørreport og Østerport. Med bygningsværker som Tøjhuset, Rosenborg Slot, Børsen, Holmens Kirke, Nyboder og Rundetårn emmer det nuværende København stadig af historie fra en svunden tid.
I dag bor ca. 1/5 af Danmarks befolkning i København og nyere byggerier som Den sorte Diamant, Bella Sky, Operaen og Axel Towers går godt i spænd med de store historiske bygningsværker.

Pris:1 190 kr
Specifikationer
Udgivelsesår:
2017
Kvalitet:
Proof
Metal:
99,9 % sølv
Diameter:
40 mm
Vægt:
31,1 g
Oplag:
3.000
Udgivelsesland:
Niue
Præget af:
New Zealand Mint
Nominel værdi:
2 dollars