Københavns centrum

Mange danskere har et nært forhold til Rådhuspladsen. Det er her vi samles, når vi skal fejre og hylde vores helte som i juni 1992, hvor Danmark vandt europamesterskabet i fodbold eller i januar 2019, hvor vi vandt verdensmesterskabet i håndbold for herrer. Det var også på Rådhuspladsen at danskerne fejrede befrielsen den 4.maj 1945. Pladsen har også dannet rammen om mange koncerter som Kim Larsens mindekoncert i efteråret 2018. 

Pladsen, der er 29.300 m² stor, er faktisk kun lidt over 100 år gammel. For ikke så længe siden løb her en jordvold med en voldgrav ved siden af, men i dag er den centrum for byens styre. 

 

Rådhusets historie

Bystyret beslutter i 1885, at København skal have et nyt rådhus. I de sidste mange år er København blevet styret fra det kombinerede Doms- og Rådhus på Nytorv. Byen vokser, og bystyret ønsker en mere sammenhængende by. Det kræver et rådhus med flere kvadratmeter, og placeringen er oplagt, da byen netop har fået en masse ny plads, der hvor voldene før stod. I juni 1892, bliver Borgerrepræsentationen enig om, at vinderen af arkitektkonkurrencen om byens nye Rådhus bliver forslaget fra arkitekt Martin Nyrop. Rådhuset står helt færdigt i 1905 og definerer om noget den nye plads. Rådhuspladsens lysreklamer dukker op i starten af 1900-tallet, og i 1920’erne ankommer de blå og røde neonrør. I 1924 får Danmark sin første lysavis på pladsen. 

Køb denne guldbarre og få: 

  • 5 gram rent guld
  • Individuelt nummeret
  • Ekstremt lavt oplag - kun 500 eksemplarer
  • Flot og festligt motiv af det vi især husker Rådhuspladsen for - Fest og fejring af vores sportshelte som EM i 1992

Specifikationer
Årstal:
2019
Metal:
99,9 % guld
Størrelse:
24 x 14 mm
Vægt:
5 gram
Advers:
Folkefest på Rådhuspladsen
Udgivelsesland:
Danmark