Som 14-årig drog H. C. Andersen fra familiens hjem i Odense til København for at søge lykken. Før hans afrejse havde hans mor forgæves forsøgt at skaffe ham et ”fornuftigt” arbejde som væver, fabriksarbejder eller skrædder. Men den unge H. C. Andersen havde andre planer for sit liv. Det eneste der interesserede ham, var gode historier, hvorfor han i skoletiden brugte tiden på at lære historier udenad, frem for at læse dem. Når hans lærerinde bad ham læse højt, blev alle derfor benovede over hans indlevelse og fortællekunst. Det virkede nærmest som om han så billeder, hvor andre så ord og bogstaver. Så det ”fornuftige” arbejde, måtte blive ved tanken, og det skulle vise sig, at være til det bedste.
I 1800-tallets Danmark var det almindeligt, at postvognen medtog en passager uden billet – mod en godtgørelse til postkusken. Som bekendt rejste H.C. Andersen den 4. september 1819 fra Odense til København som blind passager. To dage senere ankom han til hovedstaden uden så meget som en mønt på lommen. For en stund forsørgede han sig ved at synge i Det Kongelige Teaters drengekor, men hans stemme gik i overgang. Derefter forsøgte han sig indenfor balletten, men hans langlemmede kadaver kunne ikke følge trop. Hans ulykke blev dog til lykke, da han formåede at fange direktøren for Det Kongelige Teater, Jonas Collins, opmærksomhed. Med hjælp fra Collin og penge fra selveste Kong Frederik VI fik H. C. Andersen en uddannelse, og efter et par svinkeærinder, en studentereksamen i 1828.
I 1833 fik H. C. Andersen tildelt et kongeligt rejselegat og påbegyndte en 16 måneders lang rejse gennem Tyskland, Frankrig, Schweiz og H. C. Andersens favorit, Italien. Dette blev starten på H. C. Andersens kærlighedsforhold til verden, og mellem 1831-1873 var H. C. Andersen på i alt 30 rejser. Foruden Europa besøgte han også Afrika, Portugal og Balkanlandende, hvilket var ganske atypisk, selv for prominente kulturpersonligheder på den tid. På sine rejser oplevede han ”Orienten”, og berettede for store og små om det fremmede og eksotiske, en fascination der blandt andet kommer til udtryk i eventyr som Den Flyvende Kuffert (1839) og Nattergalen (1843). Hvis H. C. Andersen virkelig mente hvad han skrev i ”Mit livs eventyr” (1844): ”At rejse er at leve”, så levede han ganske godt.
På trods af at H. C. Andersen i dag er husket og elsket for sine eventyr, var det langt fra denne del af forfatterskabet, der fyldte mest for Andersen selv. Han så sig selv som romanforfatter og eventyrerne blev derfor udgivet i små uanselige hæfter, der ikke gjorde noget synderligt væsen af sig. Man kan sige, at det ikke var H. C. Andersen, der valgte eventyret som sin levevej, men snarere eventyrerne der valgte ham. På trods af sin ungkarletilværelse havde han en god fornemmelse for børn. Og på trods af sin høje, ranglede positur, formåede han med ord, at skildre det lille barns oplevelse af den store verden – og endda på en måde, der også appellerer til et voksent publikum.
Hans store talent var hans fortællekunst og han skrev sine historier, som han ville have fortalt dem, hvis han sad lige ved siden af sit publikum. ”Eventyr, fortalte for børn” hed de ganske passende, de små eventyrhæfter, H. C Andersen udgav, og som senere skulle blive essensens af hans verdensberømmelse
Generelle oplysninger
Mønthuset Danmark A/S
Vestergade 18 E, 1.
1456 København K
CVR 27345077
Aktieselskab
kunde@monthuset.dk
77 30 20 10
Læs mere om handelsbetingelser
Læs mere: Din medlemaftale og vilkår
Alle der bestiller den gratis H. C. Andersen medalje deltager automatisk i lodtrækningen på 10.000 kr.
Når du handler hos Mønthuset Danmark, er du naturligvis omfattet af Dansk Lov om Forbrugeraftaler og Dansk Lov om Forbrugerbeskyttelse.
Læs mere: Fortrolighedspolitik
Mønthuset er Danmarks største forhandler af mønter, medaljer og andre samleobjekter.
For at gøre det enkelt for os at hjælpe dig, vil det være fint, hvis du har dit kundenummer og eventuelt fakturanummer klar, når du ringer til os.
Telefon: 77 30 20 10
E-mail: kunde@monthuset.dk
Åbningstider for kundeservice
Man. - Fre.: 10.00 - 16.00
Postadresse
Postboks 2167
1016 København K
CVR nr.: 27 34 50 77
En email er på vej! Den har et magisk link som logger dig ind.
Vi kunne ikke sende dig et link. Klik her for at få tilsendt en ny kode til din mail Type password option
Manglende adresse i e-mail-felt.