Luk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

  • Få tilbud før andre kunder
  • Følg med i nyheder om mønter, sedler og medaljer
  • Få besked om events og arrangementer
Tak for din tilmelding 
Udfyld venligst dine informationer
Udfyld venligst dine informationer

NYHEDER Guldmønter Sølvmønter Sølvmedaljer Forgyldt Møntsæt Antikke mønter Tilbehør

KUNDESERVICE/ ORDRETELEFON
77 30 20 10

Man. - Fre.: 10.00 - 16.00Ved at klikke på boksene kan du ændre tekst størrelsen.

Tilblivelse af en mønt

Udformningen og produktionen af mønter og medaljer er en kompliceret proces som kræver mange arbejdsgange inden den endelige prægning.

Planlægning

Kunstneren eller designeren finder idéer til det valgte motiv gennem søgning via litteratur, historie og malerier. Kunstneren skaber derefter billedet, enten på traditionel vis med pen og papir eller via computer.

 

Modellering

Det godkendte billedmotiv skulpteres i voks. Billedet skal allerede der være det endelige, på trods af at mange arbejdsgange genstår. Selve billedet er ti gange større end det bilver på medaljen eller mønten.

 

Gipsafstøbning

Først laves en støbning af billedmotivet i gips. Afstøbningens finish bliver lavet manuelt. På en færdig medalje kan der være niveauforskelle på op til cirka en millimeter, på en mønt endnu mindre.

Afstøbning

Næste del af processen er at lave en afstøbing af hård plast af gipsmodellen. Denne er mindre skrøbelig end gipsafstøbningen.

 

Gravering

Med udgangspunkt i plastafstøbningen graveres et matrise værktøj. Graveringen udføres manuelt eller computerstyret ved hjælp af en scanner. Ud fra matrise værktøjet tilvirkes en trykplade af stål, som anvendes til at præge det endelige stempel. Det er derefter enkelt at fremstille et nyt stempel, hvis det man anvender, går i stykker.

 

Valsning

Sølvet er lagret i stænger. Disse valses ud til lange plader i den rette tykkelse. Valsning betyder at sølvpladen gøres tyndere gennem at tvinge pladen mellem pressende valser. Valsningen gentages flere gange inden pladen er presset til medaljetykkelse.

 

Stansning af prægningsemnerne/rondellerne

Sølvpladerne stanses nu ud i runde sølv eller guld emner, såkaldte rondeller, i mønten eller medaljens endelige størrelse. Disse rondeller udstyres med en slidkant.

 

Glødgasning af rondellerne

Rondeller varmes nu op, og blødgøres derved inden den endelige prægning. Samtidig poleres rondellerne. Mønter og medaljer i proof kvalitet får endnu en specialbehandling, som gør at overfladen holdes spejlblank under selve prægningen.

 

Mønten præges

Mønter og medaljer af proof kvalitet præges individuelt med et tryk på cirka 250 ton. Efter selve prægningen kan mønten udstyres med en kanttekst..

Slutinspektion

Hvert produkt kontrolleres endnu en gang for fejl, ridser eller støvkorn. Inden mønterne leveres til kunden, bliver de godkendte mønter pakket i tætsluttende beskyttelseskapsel.

 

 

 

 

 


« Tilbage