Luk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

  • Få tilbud før andre kunder
  • Følg med i nyheder om mønter, sedler og medaljer
  • Få besked om events og arrangementer
Tak for din tilmelding 
Udfyld venligst dine informationer
Udfyld venligst dine informationer

NYHEDER Guldmønter Sølvmønter Sølvmedaljer Forgyldt Møntsæt Antikke mønter Tilbehør SLUTSPURT

KUNDESERVICE/ ORDRETELEFON
77 30 20 10

Man. - Fre.: 10.00 - 16.00Ved at klikke på boksene kan du ændre tekst størrelsen.

Stor sølvmønt hylder København!

I år kan Danmark fejre at landets hovedstad, København, fylder 850 år. Det er svært at sige præcis, hvornår København blev en by og der er da også gjort fund helt tilbage fra den yngre stenalder i byen, men i 1167 begyndte Absalon at opføre en borg og en bymur ved Slotsholmen og derfor er 1167 blevet året hvor København blev grundlagt.

Frem til 1167 er det svært at vide præcist hvordan området omkring København har været brugt. Man gjorde fund helt tilbage fra den yngre stenalder da man byggede Amager Strandpark og man har fundet et fiskerleje fra omkring år 1000 lige nord for Rådhuspladsen. Udgravningerne til metroen har ført til at man har fundet en gård ved Kongens Nytorv og flere bådebroer ved Gammel Strand. Fund der kan dateres tilbage til år 700. Det er dog først i striden mellem vikingekongerne Magnus den Gode og Svend Estridsen i 1043 at man finder ordet "Havn" brugt om området.

I de næste 120 år menes byen at have nydt godt af sin placering midt mellem de centrale byer Roskilde og Lund, der i dag er svensk. Den naturlige havn og den lille ø Slotsholmen har været nemme at forsvare og den blev et vigtigt handel- og trafikknudepunkt. Det er dog først omkring 1160, at byen igen nævnes, denne gang af Saxo, der skriver at byen "Hafn" overdrages til biskop Absalon sammen med en række andre byer. Absalon valgte i 1167 at bygge en mur rundt om byen og opføre en borg og det er nu byen for alvor begynder at vokse. I 1200-tallet bliver Vor Frue kirke, Skt. Petri kirke og Skt. Nikolai kirke bygget og området mellem Kongens Nytorv og Rådhuspladsen blev bebygget.

København voksede hurtigt og var snart landets største by med knap 5000 indbyggere, men det var først i 1419 at det lykkedes Erik af Pommern at tage magten over byen fra kirken. Christoffer III gjorde i 1443 byen til kongelig residens og da Københavns Universitet blev grundlagt i 1479, var København landets vigtigste by.

Ingen konge har betydet så meget for udviklingen af København som Christian IV. Danmarks længst siddende konge udvidede ikke bare byen, så den nu fulgte den nuværende jernbanelinie mellem Nørreport og Østerport. Med bygningsværker som Tøjhuset, Rosenborg Slot, Børsen, Holmens Kirke, Nyboder og Rundetårn emmer det nuværende København stadig af historie fra en svunden tid.

I dag bor ca. 1/5 af Danmarks befolkning i København og nyere byggerier som Den sorte Diamant, Bella Sky, Operaen og Axel Towers går godt i spænd med de store historiske bygningsværker.


Specifikationer:

Udgivelsesland: Niue
Udgivelsesår: 2017
Metal: 99,9 % sølv
Kvalitet: Proof
Vægt: 31,1 g
Diameter: 40 mm
Nominel værdi: $ 2
Præget af: New Zealand Mint
Oplag: 3.000

Pris 1.190,-