Luk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

  • Få tilbud før andre kunder
  • Følg med i nyheder om mønter, sedler og medaljer
  • Få besked om events og arrangementer
Tak for din tilmelding 
Udfyld venligst dine informationer
Udfyld venligst dine informationer

NYHEDER Guldmønter Sølvmønter Sølvmedaljer Forgyldt Møntsæt Antikke mønter Tilbehør

KUNDESERVICE/ ORDRETELEFON
77 30 20 10

Man. - Fre.: 10.00 - 16.00Ved at klikke på boksene kan du ændre tekst størrelsen.

Angrebet på Pearl Harbor - nyt møntsæt markerer 75-årsdagen for angrebet

Tidligt om morgenen søndag den 7. december 1941 iværksatte en japansk flådestyrke med bl.a. seks hangarskibe og mere end 400 fly et omhyggeligt forberedt overraskelsesangreb på den amerikanske flådebase Pearl Harbor. Med bomber og torpedoer lykkedes det japanerne at sænke seks slagskibe og beskadige yderligere 13 større skibe, og angrebet resulterede i mere end 3.500 døde og sårede.

Langt vigtigere end de materielle skader var dog de politiske konsekvenser af angrebet, idet USA efter angrebet gik ind i Anden Verdenskrig på de allieredes side. Set i dette perspektiv er angrebet på Pearl Harbor en af de vigtigste begivenheder i verdenshistorien!

  • Et møntsæt med 6 historiske mønter fra de lande og områder, som var involveret i Stillehavskrigen.
  • Sættet består af 1 dime fra USA, 50 sen fra Japan, 5 cents fra Britisk Malaysia, 1 chiao fra Kina, ¼ gulden fra Hollandsk Ostindien og 20 centimes fra Fransk Indokina.
  • Alle mønter i sættet er originale og har været i cirkulation under Anden Verdenskrig.
  • Mønterne bliver leveret i et specialfremstillet skrin med ægthedscertifikat – alt dette får du for kun 1.500 kroner. Vi betaler portoen!

Angrebet på Pearl Harbor var tænkt som starten på et japansk Stillehavsimperium, hvor man med USA sat ud af spillet håbede at få frit spil til at angribe Kina og de gamle europæiske kolonier i regionen. Resultatet blev i stedet en ødelæggende krig og japansk kapitulation næsten fire år senere, efter at USA havde kastet to atombomber over Hiroshima og Nagasaki.

Pris 1.500,-Der er især to spørgsmål, som er blevet stillet i årene efter det japanske angreb på flådebasen i Pearl Harbor: Hvorfor angreb Japan Pearl Harbor i december 1941? Og hvordan kunne den store japanske angrebsstyrke, som omfattede bl.a. seks hangarskibe og mere end 400 jager- og bombefly, lykkes med et overraskelsesangreb, uden at amerikanerne anede uråd?

Der er flere årsager til det japanske overraskelsesangreb på Pearl Harbor. Set udelukkende i et snævert militært perspektiv var angrebet tænkt som en forebyggende indsats for at forhindre den amerikanske flåde i at blande sig i militære aktioner, som det japanske imperium planlagde i regionen. Angrebet må dog også forstås i et mere overordnet politisk og økonomisk perspektiv, idet den amerikanske regering få måneder før angrebet havde vedtaget en embargo på al eksport af råvarer som stål, jern og olie til Japan, som en konsekvens af den japanske overtagelse af den nordlige del af Fransk Indokina. Den amerikanske embargo bragte Japan i en ekstremt vanskelig økonomisk situation, idet Japan historisk set altid har været afhængig af tilførslen af råvarer og ikke mindst brændstof fra udlandet.

Det andet spørgsmål om, hvordan det lykkedes for den japanske flåde at gennemføre et så storstilet overraskelsesangreb på Pearl Harbor, har igennem årene givet grobund for utallige forklaringer og sammensværgelsesteorier. Den væsentligste teori har været, at amerikanerne udmærket var klar over, at angrebet ville ske, men at USA’s præsident Franklin Delano Roosevelt simpelthen kynisk brugte angrebet til at fremtvinge en amerikansk krigserklæring mod Japan og dermed indtrædelse i Anden Verdenskrig. Før angrebet var den amerikanske befolkning og toneangivende amerikanske politikere faktisk imod, at USA skulle gå ind i krigen.

En sådan sammensværgelsesteori er dog blevet gennemhullet af talrige historiestudier af angrebet på Pearl Harbor. Godt nok forventede centrale dele af den amerikanske regering og flåde et snarligt japansk angreb på USA, men der findes ingen historiske kilder, der kan bekræfte, at man så at sige ”solgte flådebasen på Pearl Harbor” for at bruge angrebet som påskud til at gå ind i krigen. Siden angrebet har den amerikanske regering foretaget ikke mindre end 10 officielle undersøgelser af Pearl Harbor angrebet, og årsagen til japanernes succesfulde overraskelsesangreb må på baggrund af disse snarere ses forklaret ved en menneskelige fejl, inkompetence, undervurdering af fjendens militære kapacitet og en ineffektiv og underbemandet amerikansk behandling af de informationer, som efterretningstjenesten leverede i dagene op til angrebet på Pearl Harbor.


Pris 1.500,-